7 tips om jouw hand palletwagen in topconditie te houden

Onderhoud is noodzakelijk om je palletwagen in topconditie te houden. Het zal ook de productiviteit verhogen door de reparatietijd of het onderhoudswerk te verminderen dat aan hen moet worden gedaan. Een palletwagen kan een waardevol hulpmiddel zijn in elk bedrijf. Het is cruciaal om de machine te onderhouden en ervoor te zorgen dat deze op zijn hoogste prestatieniveau werkt. Het is ook eenvoudig voor iedereen met minimale ervaring of kennis van palletwagenonderhoud. In deze blog geeft palletwagens.net jou 7 cruciale tips om jouw palletwagen in topconditie te houden.

 

1. Preventief onderhoud

Een regelmatige inspectie van je pallettruck is de beste manier om ervoor te zorgen dat deze in uitstekende conditie is en klaar is voor alles! Preventief onderhoud voorkomt vervelende verrassingen onderweg, zoals wanneer je reparaties nodig hebt. Door nu op dingen te letten (en regelmatig te controleren!) kun je veilig je werk doen, elke dag.

 

2. Dagelijks onerhoud

Controleer voor ieder gebruik of de palletwagen schoon is, er geen vuil tussen de wielen zitten en of alles goed werkt en er geen beschadigingen zijn. 

 

3. Jaarlijks onderhoud

Vervolgens raden wij aan, afhankelijk van gebruik intensiteit; regelmatig, maar minstens 1 keer per jaar de palletwagen te smeren en het oliepeil te controleren. Tevens dient de gehele palletwagen gecontroleerd te worden op slijtage, beschadigingen en de werking.

 

4. Opslag van uw palletwagen

Als u uw palletwagen niet gebruikt, laat deze dan niet onnodig buiten staan, en sla hem op op een droge plaats. Zo voorkomt u dat regen en sneeuw de kans krijgen om de palletwagen aan te tasten.

 

5. Olie inspectie van je palletwagen

De olie die wordt gebruikt voor palletwagens moet over het algemeen een viscositeit hebben van ongeveer 68 (bij 40°C). Als er andere vloeistoffen worden gebruikt, is het mogelijk dat het pompen van de apparatuur moeilijk wordt vanwege hun dikte, wat problemen zou veroorzaken voor de palletwagen. Mocht je een ander merk palletwagen hebben, controleer dan altijd in de handleiding, of informeer bij jouw leverancier welke olie je moet gebruiken, dit kan namelijk per merk of type verschillen.

 

Je moet elk jaar het oliepeil in je palletwagen controleren. De pomp van de palletwagen werkt efficiënter met voldoende olie, wat betekent dat als je palletwagen een laag oliepeil heeft, de pomp niet zal liften. Afhankelijk van hoe intensief de palletwagen wordt gebruikt kan het nodig zijn deze controle vaker uit te voeren, bijvoorbeeld elke 6 maanden. 

 

Als je de olie van je palletwagen moet bijvullen, volg dan deze stappen:

1. Laat de pompwagen in de laagste stand zakken.

2. Verwijder vuil en stof rondom de vul opening.

3. Open de vol opening, deze zit bovenop het olie reservoir.

4. Vul je olie bij tot ongeveer 1 cm onder de bovenkant van de olie tank.

5. Controleer of de o-ring van de vuldop nog intact is.

6. Sluit de vul opening weer goed af.

7. Test de palletwagen en ontlucht de pomp indien nodig.

 

Opmerking: Als de plunjer niet omhoog komt, kan de oorzaak te maken hebben met de pomp of de O-ring in de zuigerstangcilinder.

Tip: Olie voor jouw palletwagen is eenvoudig hier te bestellen:

Grotere aantallen? Neem contact met ons op voor een scherpe en vrijblijvende offerte.

Positie vul-opening

6. Voorkom slijtage aan de wielen

Wanneer u uw palletwagen overbelast, kan dit niet alleen ernstige schade aan de wielen veroorzaken, maar ook het moeilijker maken om gewicht gelijkmatig te dragen. Het kan misschien iets meer tijd kosten dan alles in één keer te nemen, maar op deze manier zorgt u voor een langere levensduur van uw palletwagen.

 

Dagelijkse controle van de palletwagen helpt slijtage tegen te gaan. Aan de wielen en assen moet extra veel aandacht worden besteed, omdat draden en stukken stof etc. de wielen kunnen blokkeren. Mocht er iets in de wielen zitten dient dit eruit gehaald te worden. Op deze manier kunt u voorkomen dat de wielen sneller slijten dan nodig is! Wanneer u overmatig vuil in het loopvlak van het wiel ziet zitten, of stukken van het loopvlak ontbreken, kan dit problemen geven. In dat geval raden we aan de wielen te vervangen.

 

Bij palletwagens.net kunt u nieuwe wielen bestellen voor uw palletwagen. Neem contact met ons op.

 

7. Smeren van de palletwagen

Smeer minimaal 1 x per jaar, maar bij intensief gebruik vaker, de bewegende delen van de palletwagen. Dit is het stappenplan:

- Smeer de ketting en de pomp in met vet om corrosie te voorkomen. Gebruik hiervoor universeel smeervet en breng het aan met een kwast.

- Smeer alle smeernippels met universeel smeervet, gebruik hiervoor een vetspuit.

- Smeer alle bewegende delen en lagers zonder vetnippel met een smeermiddel op basis van PTFE (Teflon), of bijvoorbeeld WD-40. Het makkelijkst is om een spuitbus met flexibele slang te gebruiken.