Welke wielen kies ik voor mijn palletwagen?

Palletwagens worden aangeboden met veel verschillende soorten en modellen wielen. De situatie waar de palletwagen gebruikt gaat worden, kan wel eens invloed hebben op welke wielen het beste geschikt zijn. De juiste keus van het materiaal van de wielen, of de uitvoering, kan ervoor zorgen dat de palletwagen prettiger werkt en minder slijtage vertoont. Maar welke past het best bij welke situatie? Bij palletwagens.nl leggen we jou uit hoe het zit.

 

 

Welke wielen zitten er op een palletwagen?

Stuurwielen

Aan de kant van het stuur zitten de stuurwielen, dit zijn er meestal 2, met een diameter van ongeveer 20cm. Aan de andere kant, onder de vorken zitten vaak 2 of 4 zogenaamde vorkwielen. Deze worden ook wel pallet rollen genoemd.

Vorkwielen

Aan de andere kant, onder de vorken zitten vaak 2 of 4 zogenaamde vorkwielen. Deze worden ook wel pallet rollen genoemd. Deze zijn beschikbaar in enkele en dubbele uitvoering.

De verschillende materialen

Afhankelijk van de situatie kan de keus voor de juiste wielen het verschil maken voor het functioneren en slijtage van de palletwagen. Wij leggen uit welke verschillende materialen wielen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn:

Rubber

Rubber wielen dempen goed waardoor ze erg stil zijn en daarom ook geschikt voor alle ondergronden zoals ongelijke of ruwe vloeren, maar ook op gladde vloeren hebben ze goede grip zoals betonnen vloeren en laadkleppen. Het nadeel van rubber wielen is dat sneller slijten dan bijvoorbeeld PU, en ze kunnen strepen achterlaten op de vloer.

Enkele modellen met rubberen vorkwielen:

Nylon (PA)

Nylon wielen zijn zeer harde en slijtvaste wielen welke geen strepen achterlaten. Door de hardheid hebben ze een lage rolweerstand en rollen ze erg licht. Daardoor is een palletwagen met nylon wielen eenvoudig te manoeuvreren. Vanwege de hygiënische en corrosiebestendige eigenschappen van het materiaal zijn ze zeer geschikt voor chemische-, en food-industrie. Het nadeel van nylon wielen is dat ze slecht dempen en daardoor veel geluid kunnen produceren. Op ruwe of ongelijke oppervlakken kunnen ze ook sneller slijten, en op gladde of natte vloeren hebben ze minder grip dan rubber of PU.

Enkele modellen met nylon wielen:

Polyurethaan (PU)

Polyurethaan wielen, ook wel PU genoemd, zijn zeer slijtvaste wielen die geen strepen achterlaten op de vloer. Qua hardheid zitten ze tussen nylon en rubber in, waardoor ze goed dempen en stil zijn, en tevens hebben ze goede grip op gladde vloeren. Ook hebben ze een lage rolweerstand waardoor ze ook eenvoudig te manoeuvreren zijn.

Onze populairste modellen met PU wielen:

Conclusie:

In de meeste situaties zijn Polyurethaan (PU) wielen de beste keus omdat ze geen strepen achterlaten, slijtvast zijn, licht rollen en goede grip hebben. De meeste van onze palletwagens zijn daarom ook standaard met deze wielen uitgevoerd. Voor situaties waar hygiënische of corrosiewerende wielen nodig zijn is nylon de beste keus.

 

Enkele-, of Dubbele vorkwielen

Enkele vorkwielen

Enkele vorkwielen, ook wel single vorkwielen genoemd, zijn geschikt voor gladde vloeren, en zijn makkelijker te manoeuvreren dan dubbele wielen. Ook zijn ze makkelijker te gebruiken met pallets waarbij over de bodemlat gereden moet worden om in te steken.

Enkele modellen met enkele vorkwielen:

Dubbele vorkwielen

Dubbele vorkwielen, ook wel tandem of bogie vorkwielen genoemd, maken het makkelijker om kleine hoogteverschillen te overbruggen in de vloer. Ideaal dus voor ruwe of ongelijke vloeren. Doordat het gewicht over 2 wielen wordt verdeeld, is er minder slijtage en hebben ze een hogere werklast. Omdat dit de meest populaire keuze van onze klanten is, hebben wij de meeste van onze palletwagens standaard uitgevoerd met dubbele vorkwielen.

Mocht je nu een specifieke wens of vraag hebben? Palletwagens.net beschikt over de mogelijkheid om de standaard wielen te vervangen voor andere type wielen. Vaak met een kleine meerprijs en soms zelfs kosteloos. Neem gerust contact met ons op als u vragen of wensen heeft en wij gaan aan de slag om voor u een passende oplossing te bieden.